Hoofdluis – PCB De Ark

Hoofdluis


Kijk voor meer informatie over hoofdluis ook op de site van het RIVM

Afspraken op basisschool de Ark

Belangrijk!!

  1. In de week na een schoolvakantie vindt er een hoofdluiscontrole plaats in alle groepen. Wilt u er op letten dat uw kind op die dag geen gel of haarlak, vlechten of een andere haardracht die het onderzoeken kan bemoeilijken in het haar heeft?
  2. Indien er een besmetting is geconstateerd, dan wordt er tussen de middag
    contact gezocht met de ouders.
  3. Om besmetting met andere kinderen te vermijden mag uw kind pas weer naar school wanneer het is behandeld met luizenshampoo.
  4. Een aantal weken nadat ontdekt is dat uw kind hoofdluis heeft, blijven kammen met een luizenkam.
  5. Mocht u thuis bij uw kind hoofdluis ontdekken, dan willen wij dat als school graag van u horen. Neem dan contact op met de leerkracht van uw kind.
  6. Blijf uw kind regelmatig preventief kammen met een luizenkam.

Wat zijn hoofdluizen?

Hoofdluizen zijn kleine, grijsbruine beestjes van ongeveer 3 mm groot. Hoofdluizen leven van bloed. Met kleine haakjes aan hun zes poten zetten zij zich vast aan je haren en je hoofdhuid. Neten (luizeneieren) zijn witte puntjes die vastzitten aan de haren. Infecties met luizen zijn zeer besmettelijk.

Hoe zien hoofdluizen eruit?

Luizen zijn ongeveer zo groot als een speldenkop (tussen de 2,5 en 4 mm lang) en passen zich aan je haarkleur aan. Alleen wanneer ze net bloed opgezogen hebben, zijn ze donkerrood gekleurd. Neten zijn de eitjes van de hoofdluis. Ze lijken op roos (schilfertjes) maar zitten vast aan je haar.

De levenscyclus

De vrouwelijke luis legt dagelijks zo’n vier tot acht eitjes, de neten. Deze worden met een soort lijm vlak boven de hoofdhuid aan de haren bevestigd. Na ongeveer zeven dagen springen de neten open en komen er nieuwe luizen te voorschijn, die in zeven tot tien dagen volwassen zijn en zich dan ook weer gaat voortplanten. Een luis leeft ongeveer 35 tot 40 dagen. Zonder eten (bloed) kan hij maximaal 48 tot 55 uur overleven.
Neten kunnen het overigens langer volhouden. Zij gaan pas na gemiddeld zeven dagen dood, als ze niet meer op de voor hun gunstige hoofdhuidtemperatuur van zo’n 30° Celsius kunnen verblijven.

Neten of roos?

Neten lijken op zoutkorreltjes en worden vaak met roos verward. Het grote verschil is dat roos los op de huis/haren ligt en dat neten echt vastzitten aan de haren.

Hoe krijg je hoofdluis?

Iedereen kan hoofdluis krijgen. Hoofdluis wordt via direct lichamelijk contact overgebracht (bijvoorbeeld spelende kinderen). En via indirect contact zoals bijvoorbeeld via jassen, kammen, mutsen en petten, beddengoed (bijvoorbeeld slaapzakken) en speelgoed (bijvoorbeeld knuffelbeesten)
Hoofdluis heeft helemaal NIETS met een slechte hygiëne te maken. Hoofdluis heeft een hekel aan vieze haren. Besmet zijn met hoofdluis betekent dus niet dat iemand zijn haar niet voldoende wast of niet schoon is, in tegendeel zelfs!

Hoe merk je dat je hoofdluis hebt?

In het begin merk je niets. Je kunt al hoofdluis hebben voordat de jeuk
begint. Controleer je haar daarom goed, vooral dicht bij je hoofdhuid.

Waar op je hoofd zit de luis het liefst?

Hoofdluis zit bij voorkeur op warme, donkere plekken zoals achter je oren, op je kruin en in je nek.

Hoe kom je van je hoofdluis af?

Stoom of was alle besmette kleding, beddengoed en knuffelbeesten op minimaal 60º C. Het gaat aléén om die spullen die tot 48 uur voor de constatering van de hoofdluis gebruikt zijn. Zet niet wasbare spullen een week weg in een dichtgebonden plastic zak. Ontsmet toiletartikelen (kammen en borstels) met alcohol of in een sopje met water van tenminste 60º C. Ook moet u de vloerbedekking en bekleding van meubels en de auto meerdere malen goed stofzuigen. Door de nagels kort te houden worden krabwondjes voorkomen.
Indien er in uw directe omgeving gevallen van luis voorkomen, controleer dan minimaal éénmaal per week alle gezinsleden. Informeer betrokkenen dat u hoofdluis heeft geconstateerd. De aanwezigheid van luizen kan worden vastgesteld door het haar te kammen met een luizen- of netenkam boven een stuk wit papier.

Geneesmiddelen

Een manier om hoofdluis te behandelen is door middel van geneesmiddelen Voor de behandeling van hoofdluis bestaan diverse werkzame stoffen: malathion, permetrine enbioalletrine/piperonylbutoxide, die onder verschillende productnamen verkrijgbaar zijn. Deze middelen zijn werkzaam tegen luizen en neten en qua werkzaamheid doen zij nauwelijks voor elkaar onder. Voor het juiste gebruik van de verschillende producten dient u de gebruiksaanwijzingen in of op de verpakking te volgen. Het is echter niet bewezen dat een van bovengenoemde middelen voor 100% werkt.

Een veelvoorkomend probleem bij de behandeling van hoofdluis is dat de neten stevig vastkleven aan de haren. De eitjes worden door de luis met een soort lijm aan de haarschacht vastgekleefd. Er bestaat een crèmespoeling die de lijm afbreekt en de haren gladder maakt, zodat de neten hun houvast verliezen. Door gebruik van deze crèmespoeling en de juiste behandelmethode wordt de kans op herbesmetting aanzienlijk verkleind.

Netenkam

De andere (betere) methode om luizen en neten te verwijderen is het haar dagelijks kammen met een netenkam (dit is NIET hetzelfde als een luizenkam of stofkam) gedurende twee weken. Voorwaarde is om op de eerste dag ondersteunende maatregelen (behandeling van beddengoed, knuffels, kammen en dergelijke) uit te voeren.

De nat-kammethode gaat als volgt:

• was het haar met gewone shampoo en spoel uit.
• bescherm de ogen met een washandje.
• breng ruim conditioner (crèmespoeling) in het haar en spoel deze NIET uit.
• kam de knopen en klitten uit het haar met een gewone kam.
• houdt het hoofd voorover boven een wasbak en kam het haar, tegen de schedelhuid aan van achter naar voor met een netenkam; begin bij het ene oor en schuif na elke kambeweging op naar het andere oor.
• veeg de netenkam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek en kijk of er luizen op het papier zichtbaar zijn.
• spoel de crèmespoeling uit.
• kam het natte haar met een gewone kam.
• kam nogmaals met een netenkam, nu in rechtop zittende houding, van voor naar achter; begin bij het ene oor en schuif bij elke kambeweging door naar het andere oor.
• veeg de netenkam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek en kijk of er luizen op het papier zichtbaar zijn.
Bij krullend haar is soms een netenkam met lange tanden nodig om helemaal bij de hoofdhuid te kunnen komen.

Controleer in de weken na de behandeling of deze is aangeslagen door het haar regelmatig te kammen met een luizen- of netenkam. Als een middel tegen luis niet goed heeft geholpen, kan het zijn dat de gebruiksinstructies niet goed zijn opgevolgd. Het kan overigens ook betekenen dat er een nieuwe besmetting heeft plaatsgevonden.